0
Bevásárlókosár
Nincs termék a kosárban.

Blog varázs

Kreatív ötletek őszi termésekkel

Újra itt az ősz és ezzel újra itt az őszi termések szezonja is. Remek, filléres játékokat készíthetünk makkokból gesztenyékből és még számtalan most érő termésből kisgyermekkünk segítségével. Ehhez a kreatív tevékenységhez szeretnék egy kis útmutatót adni ebben a bejegyzésben.

Milyen terméseket szedjünk?

A rövid válasz bármit amit csak találunk. Egy napos délelőtt kimentünk a közeli kiserdőbe és teletöltöttük a kosarunkat. Magyarországon a legelterjedtebb a vadgesztenye, mogyoró, dió, fenyőtoboz, makk. Lehet szedni csodás színes bogyókat is, de figyeljünk, hogy ezek könnyen megrohadnak és fonnyadnak. Az ősz színeiben pompázó leveleket lepréselhetjük későbbi felhasználásra. De ne feledjük, bármilyen lelet értékes kincs lehet. Egy csigaház vagy egy darab fakéreg is felhasználható az őszi kreatívkodás során.

 

 

Szeretnék még ilyen kreatív ötleteket kapni!

 

Figyeljünk arra, hogy a begyűjtött vadgesztenyét és más esetleg nyirkos növényeket ne tároljuk nejlon zacskóban mert összepenészedik. Ahogy hazaértünk terítsük ki egy tálcára, hogy megszáradhasson, ha nem használjuk fel azonnal, inkább szövet vagy papír zacskóban tároljuk.

Mi legyen a bogarakkal?

Sokszor előfordul, hogy a vadon szedett termések, bizony kártevőkkel fertőzöttek. A kis kukacoktól bogaraktól egy napos fagyasztással szabadulhatunk meg a legkönnyebben. Rakjuk az őszi alapanyagokat egy zacskóba és minimum 24 órára helyezzük be a mélyhűtőbe. Szokták még ajánlani a sütőben történő fertőtlenítést, de ezzel vigyázzunk mert például  a gesztenye és a makk is kipukkanhat és megsülhet. Mivel a fehérjék 40 celsius fokon kicsapódnak egy fél órás 60 fokos melegítés elég lehet.

Hogyan színezzük?

Gyakran felmerül, hogy fessünk szemet vagy mintákat a termésekre. A gesztenyét és a makkor legkönnyebben akril festékkel festhetjük, de figyeljünk oda, mert az akril festék száradás után már nem mosható le. 

A tobozokat és diókat egyszerűen kifehéríthetjük, ha egy napra hipós vagy domestoszos vízbe áztatjuk, így sokkal jobban látszanak a színek. Ne ijedjünk meg, ha a toboz becsukódik nedvesség hatására, ha kiszárad újra kinyílik majd. Éppen ezért a festésére sem szoktak vízbázisú festéket használni, sokkal praktikusabb valamilyen lakk festékekkel lefújni.

Hogyan rögzítsük?

Bizony itt mindenképp egy felnőtt segítségére lesz szükség, a hagyományos iskolai ragasztók nemigen fogják össze a terméseket. 

Először találjuk ki a gyerekekkel mit szeretnénk alkotni, majd óvatosan fúrjuk ki a termést.  A kifúrt lukba a gyerekek fogpiszkálót vagy gyufát szúrhatnak és úgy rögzíthetik össze a darabokat.

Jó szolgálatot tehet a ragasztópisztoly, azonban ezzel is vigyázzunk, nehogy megégesse a kicsik kezét. Ma már kaphatóak a boltban csökkentett hőmérsékletű ragasztópisztolyok, ezek használatát már megtaníthatjuk kisiskolás gyermekünknek. 

Nagyszerű ötlet még a kisebb gyerekek részére, a gyurmázással egybekötni a művészkedést és apró gyurma darabokkal rögzíteni az alkotást.

Az előre kifúrt gesztenyékbe fűzzetek madzagot és készítsetek nyakláncot.

 

Jó szórakozást!

Virág

 

Kedvet kaptál az alkotáshoz? Próbáld ki őszi varázsdobozunkat!

Te is szereted a sült alma és a fahéj illatát? Szereted nézni az őszi falevelek varázslatos színeit? Akkor ez a doboz neked készült. 

A doboz 8 foglalkoztató feladat hozzávalóit és leírását tartalmazza. Segítségével a kicsik megismerkedhetnek az ősz változásaival, miközben fejlődnek finom-motorikus képességeik és a fantáziájuk. 

Érdekel, megnézem a terméket

 

 Bankkártyás fizetés

Kövess minket

Csak nyisd ki a dobozt és kezdődhet a varázslat!